Invigning för Fritidsbanken och Mötesplatsen i Vansbro

På tisdag, den 31/1, öppnar äntligen Fritidsbanken i Vansbro, där människor i alla åldrar har möjlighet att gratis låna sportutrustning av olika slag. Dessutom invigs samtidigt Mötesplatsen i samma lokaler. Tanken är att huset på Vasagatan 1, ingång från Järnvägsgatan, ska bli en samlingspunkt för alla som bor i Vansbro kommun.

Fritidsbanken kommer till en början att vara öppen tisdagar klockan 13-16, och torsdagar 13-17.
− Lånetiden för all utrustning blir 14 dagar och vi kommer att börja med ett analogt utlåningssystem med papper och penna, men det kommer så småningom att bli ett digitalt system, berättar Mia Johansson från integrationsenheten på Vansbro kommun.

I samma lokaler som Fritidbanken öppnar, kommer också verksamheten Mötesplatsen att finnas. Det är, som namnet avslöjar, tänkt just som en enkel mötesplats för alla människor som bor i Vansbro kommun. Till att börja med drivs verksamheten gemensamt av Svenska Kyrkan och Rädda Barnen, med stöd av kommunen, men det är fritt fram för andra aktörer som vill anordna aktiviteter att engagera sig i verksamheten.
− Man kan som aktör arrangera en engångsaktivitet, eller återkommande arrangemang, det är en väldigt fri verksamhet. Tanken är att det ska bli en mötesplats för alla, och då finns det ju också plats för en mängd olika aktiviteter. Till en början ser det ut att bli mest aktiviteter riktade mot barn och unga. I lokalerna kommer det också bland annat att finnas ett biljardbord och en serveringshörna, berättar Elin Israelsson från integrationsenheten.

Emelie Wigren är engagerad i Rädda Barnen Vansbro. Hon tycker att initiativet är jättebra, och för Rädda Barnen var det självklart att vara en del i Mötesplatsen.
− Vi är en ganska liten organisation med små resurser, men vi tycker att det här är en väldigt bra idé och något som behövs i Vansbro, därför väljer vi att delta med det vi kan, berättar hon.

David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbankens huvudkontor, är nöjd av flera orsaker.
– Det är jättekul att vi får en Fritidsbank i Vansbro. Det blir den första i Dalarna. Sen känns konceptet med Mötesplatsen spännande. Det ligger helt i linje med vår vision för Framtidens Fritidsbank, säger David Mathiasson.

Vid invigningen på tisdag, med start klockan 18, bjuds det på fika, samt besök av motorcrosskändisarna Mats Nilsson och Stefan Olsson liksom styrkemannen Thomas Skålberg. Även representanter från kommunen kommer att finnas på plats.


Mötesplatsen kommer till en början att ha följande öppettider:
Svenska kyrkan, öppet för alla: Måndagar 12-14
Familjecentrum för familjer med barn: Tisdagar 13.30-15.30
Rädda Barnen, öppet för alla följande lördagar och söndagar klockan 15-19: 4/2, 5/2, 18/2, 19/2, 4/3, 5/3, 18/3, 19/3.