RF samarbetar med Fritidsbanken

På flera ställen i landet finns det möjlighet att låna utrustning till såväl fritidsaktiviteter som organiserade idrottsaktiviteter. Riksidrottsförbundet inleder ett samarbete med Fritidsbanken för att utveckla verksamheten, skapa ett långsiktigt lokalt engagemang och möjliggöra för fler att börja idrotta.

– Det är viktigt att vi kan hålla ner kostnaderna för idrottsutövande så att fler får möjlighet att prova och ges en möjlighet att vara med. Ett sätt att hålla ner kostnaderna för idrottsutövande kan vara att hjälpa barn, men även vuxna med låneutrustning. Därför inleder vi nu ett samarbete med Fritidsbanken, säger Peter Mattsson idrottschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, snowboards, och mycket mer. Alla kan låna och allt är gratis.

– På samma sätt som våra bibliotek bidrar till att öka läsandet hoppas vi att det här kommer att bidra till att Fritidsbanken får fler att idrotta. Att låna utrustning gör det enklare att prova på olika idrotter samt att arrangera eller delta i spontanidrottsaktiviteter. Med vår satsning på Fritidsbanken hoppas vi kunna hitta nya idrottsutövare och det i sin tur gynnar våra idrottsföreningar, fortsätter Peter Mattsson.

Fritidsbanken är en egen organisation och Riksidrottsförbundet ser värdet av det arbete som bedrivs och vill därför vara med och stödja etableringen och stärka kopplingen till det lokala föreningslivet.

– Detta är något som har efterfrågats i vår verksamhet runt om i landet. Ambitionen är att finnas på så många platser som möjligt men det finns många kommuner och stadsdelar och utmaningarna kan se lite olika ut. Det viktiga är att vi nu sänker trösklarna in i idrotten och möjliggör för fler att börja idrotta och stimulerar till livslångt idrottande, avslutar Peter Mattsson.

Fritidsbanken finns i dag på följande orter: Angered, Borås, Deje, Falköping, Grums, Karlskoga, Karlstad, Kristinehamn, Lidköping, Nyköping, Skövde, Storfors, Säffle, Torsby, Trollhättan, Uddevalla, Årjäng, Örsundsbro. I Sala, Kil, Askersund och Hultsfred planerar Fritidsbanken att öppna under oktober.

I Luleå finns ett liknande initiativ, Sportoteket, där Norrbottens distriktsidrottsförbund är involverade och där formen är densamma som Fritidsbanken.

För mer information kontakta

Peter Mattsson
Idrottschef Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-615 05 71

David Mathiasson
Fritidsbanken
076-832 01 00