18 januari 2023

10-årsjubileum – show och mingel

Det har gått 10 år sedan landets första fritidsbank slog upp portarna i Deje, norr om Karlstad. Otroligt mycket har hänt sedan dess och idag är det här en verksamhet som finns i mer än en tredjedel av landets kommuner, från Sveriges nordligaste till dess sydligaste kommun. Så, hur firar man då detta? Jo, med en stor jubileumsfest där allt startade!

190 personer samlades på Kulturhuset i Deje 13 januari och lika många följde den direktsända showen via videolänk. Det var personal från fritidsbanker i hela landet och representanter från idrottsrörelsen, friluftslivet, kommuner, regioner, myndigheter, företag, samarbetspartners, studieförbund, universitet, turismen, kyrkan, m. fl. Det bjöds på lunch, kaffe och tårta och det bjöds på show!

Artisterna och skådespelarna Björn Ling och Johan Östling stod för underhållningen och Fritidsbankens Anna Lindberg var konferencier. Det blev tillbakablickar med gänget som startade den första Fritidsbanken och en intervju med personen som skänkte första prylen (en snowracer).

Föreläsaren och författaren Klas Hallberg höll ett inspelat pepp- och brandtal och landshövdingarna Georg Andrén och Berit Högman delade ut landshövdingarnas bragdmedalj till Fritidsbanken. Och apropå pris. Den nyinstiftade utmärkelsen Fritidsbankens Hederspris, som ska gå till en person eller en fritidsbank som har utmärkt sig lite extra, tilldelades Ohans Basmaijan, platsansvarig på Fritidsbanken Sandviken för hans arbete med att lotsa låntagare till idrotts- och friluftsföreningar i Sandviken.

Vi fick även videohälsningar från en rad kända ansikten som Nils van der Poel, Agneta Sjödin, Clara Henry, Peter Magnusson, m.fl. och det blev en titt in i spåkulan hur det ser ut om tio år framåt i tiden.

Stort tack till alla som deltog och medverkade i jubileumsfesten. Det blev en dag som vi kommer att minnas för alltid.

Här kan ni se bilder från show och mingel. Foto: Björn Lans, William Skovlund och Jasmine Hedberg.

Se hela showen i sin helhet: