Samarbeten

Fritidsbanken har många samarbetspartners och inga sponsorer. Lokalt samverkar vi exempelvis med idrotts- och friluftsföreningar, idrottsförbund, andra organisationer och näringslivet. Våra samarbeten handlar om att gemensamt bidra till ökad fysisk aktivitet på ett hållbart sätt.

Fritidsbankens samarbete med specialidrottsförbund syftar till att öka intresset för respektive idrott samt öka medvetenheten om Fritidsbanken hos förbundens föreningar och deras medlemmar. Här kan du läsa om vilka förbund vi samarbetar med lite extra.

Svenska Castingförbundet
Casting kan enklast beskrivas som ”fiske på land” och handlar om precision eller längd. Istället för fiskedrag, använder man flug- eller kastspö med en tyngd. Idag kan du låna castingutrustning på några fritidsbanker i landet. Vår personal har fått utbildning så att vi kan hjälpa dig att komma igång. Läs mer på vår sida om Casting.

Svenska Curlingförbundet
Det går inte att låna curlingstenar och kvastar på Fritidsbanken, men det går att låna sk ”Floorcurling-set”. Floorcurling går att spela var som helst där man har en plan yta och består av ett portabelt mål och stenar på hjul. I övrigt är principen densamma som curling på is.

Svenska Skolidrottsförbundet
Skolidrottsföreningar är barn och ungdomars egna föreningar. De drivs av barnen själva, med hjälp av vuxenstöd, och bestämmer vilka idrotter och aktiviteter som föreningen ska syssla med. Idag finns det närmare 1000 skolidrottsföreningar. Genom detta samarbete kan vi bidra till att det finns den utrustning som krävs och att elever som provar på idrotter genom sin skolidrottsförening också får möjlighet att låna utrustning på sin fritid.

Svenska Bågskytteförbundet
Bågskytte har funnits som idrottsgren ända sedan medeltiden. I Sverige bildades den första bågskytteklubben för snart hundra år sedan. Genom detta samarbete vill vi väcka intresse kring den här anrika idrotten och inspirera folk att prova. Eftersom det finns risker vid felaktig hantering av pilbåge kör vi bågskytte på utvalda evenemang ihop med instruktör och hjälpa dem som vill prova på i mer organiserad form.

Svenska Triathlonförbundet
Triathlon består av tre grenar som utförs i en följd – simning, cykel och löpning. En perfekt motionsform för både barn och vuxna som ger en allsidig träning och bra uthållighet. Det finns ca 250 triathlonföreningar. Tillsammans vill vi öka kunskapen om idrotten och bidra till att fler provar triathlon. Med förbundet samarbetar vi även kring paratriathlon.

Finansiärer

Fritidsbanken Sverige finansieras med bidrag från olika parter. Bidragen gör att vi kan fortsätta arbetet med att etablera nya fritidsbanker och vidareutveckla dem som redan finns. Fritidsbanken Sveriges kansli arbetar bland annat med strategi, kommunikation, event, PR, Public Affairs, medlemsstöd, IT-stöd och varumärkesutveckling.

Riksidrottsförbundet
Idrottsrörelsen är viktig för Fritidsbanken och Riksidrottsförbundet (RF) har stöttat oss ekonomiskt sedan 2016. Det finns flera kopplingar mellan Fritidsbanken och Idrottens utvecklingsresor i Strategi 2025, vilket gör det relevant för RF att stödja Fritidsbanken. Samarbetet sker också regionalt på distriktsidrottsförbunden där anställda arbetar aktivt för Fritidsbankens utveckling och koppling till idrottsföreningar.

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande (SCIF)
SCIF bildades 1897 och låg bakom Sveriges ansökan om de olympiska spelen i Stockholm 1912, samt byggandet av Stockholms Stadion. Idag arbetar SCIF med att främja idrotten, bl a genom att på olika sätt redovisa idrottens historia. Fritidsbanken får ekonomiskt stöd från SCIF för att fler ska få möjlighet att prova på olika idrottsaktiviteter och engagera sig i föreningslivet.

Region Värmland
Fritidsbanken Sverige har ett IOP-avtal (Idéburet Offentligt Partnerskap) med Region Värmland med syftet att utveckla fritidsbankerna i Värmland, som idag är enda regionen med fritidsbanker i samtliga kommuner.