Upptäck Castingsporten

Nu kommer castingsporten till Fritidsbanken och det tycker vi ska bli så roligt. Vi vill att fler ska få uppleva känslan av det perfekta kastet och tack vare samarbetet med Fritidsbanken närmar vi oss den möjligheten.

Alla kan uppleva känslan av det perfekta kastet, du också!
Upplev känslan av det perfekta kastet – det är Castingsportens erbjudande till alla personer som älskar att kasta med spö. Med en verksamhet som står för gemenskap och glädje, där människor i alla åldrar trivs och mår bra välkomnar Castingförförbundet alla.

Du som vill lära dig lite mer, bli lite bättre på att kasta eller bli bäst i världen. Du som vill ha kul med kompisgänget, i skolan, på fritids, bli bättre på att fiska eller bara ha kul med spö. Välkommen att låna utrustning på Fritidsbanken och börja testa!

Kastar du redan idag med sportfiskeredskap?
Ja, då utövar du redan någon form av castingsport, en idrottsgren med nära anknytning till det praktiska sportfisket. Gör dig till vän med dina redskap och engagera dig i Castingsporten. När du tränat på dina färdigheter kommer också de fina fiskeresultaten som gör varje fiskeutflykt till en fest. Kasta med spö, Casting och Flugkastning – en sport för alla!

Vad håller en castingsportare egentligen på med?
Jo, Castingsporten har två discipliner, Casting och Flugkastning, där man använder ett kastspö, lina och rulle, med en vikt eller fluga, som man kastar ut. Det handlar om precisionskastning och längdkastning. Tekniken i längd är i princip densamma som i friidrottens kastgrenar medan det i precision handlar om fokusering och koncentration, i kombination med att koordinera öga hand på ett smidigt sätt. Casting och flugkastning är en idrott som utmanar unga lika mycket som vuxna och äldre, och som tävlingsidrott ställer den som så många andra idrotter höga krav på träning och prestation.

Kort om Flugkastning
I flugkastning kan du tävla i totalt sex grenar. Tävlingarna kan genomföras både på land och i vatten. I flugkastningen tävlar du med helt vanlig fiskeutrustning. På castingsport.se kan du läsa mer om flugkastning.

Kort om Casting
Begreppet “Casting” härrör, liksom också den sportgren som betecknas på detta sätt, från England och betyder kast i bemärkelsen precisions- och längdkast. Casting utförs till viss del med modifierade fiskeredskap. Du kastar med kastvikter av plast på 7,5 gram och 18 gram samt konstgjorda flugor. På castingsport.se kan du läsa mer om Casting.

Välkommen till Svensk Castingsport och Fritidsbanken, nu kastar vi loss!

Frågor?
Välkommen att kontakta Lise-Lotte Janson 0708-221271 och Sara Tjälldén 073-8308180 som arbetar med utveckling av Svensk Castingsport. Du kan fråga om vad som helst, utrustning, aktiviteter, inspiration, så tvekan inte att höra av dig om du undrar över något.

Utvecklingsmöjligheterna är i princip oändliga när det gäller Casting. Här nedan hittar du två varianter som kan användas i kompisgänget, på skolan, eller var du vill.

s mer om Fritidsbankens samarbeten här