30 december 2019

2020 blir lånens år

Tomtebloss

Kanske slår vi rekord i skuldsättning under det nya decenniets första år, med låga räntor och höga bostadspriser. Vi kanske köper hemelektronik på avbetalning av aldrig skådad omfattning och tar sms-lån för att unna oss en solsemester när mörkret aldrig verkar ta slut i vårt land. Men det är inte det som rubriken syftar på.

Det finns nämligen lån som är helt kostnadsfria, som inte behöver betalas tillbaka och där räntan alltid är 0 %. Du har såklart redan listat ut att det är lån på Fritidsbanken som åsyftas. Vi struntar blankt i om Riksbanken höjer eller sänker reporäntan, vår vinst räknas i antalet aktivitetstimmar, svettdroppar och skratt. Här finns inga amorteringskrav, vi frågar inte ens om ditt personnummer. Men precis som en vanlig bank är vi beroende av ”insättningar”, vilket i vårt fall handlar om att folk skänker utrustning som inte längre används. Hittills har vi tagit emot mer än 180 000 artiklar och det fylls på för varje dag.

Vi struntar blankt i om Riksbanken höjer eller sänker reporäntan, vår vinst räknas i antalet aktivitetstimmar, svettdroppar och skratt.

I januari är det sju år sedan landets första Fritidsbank öppnade i Deje. Ingen hade kunnat ana då att vi i början av nästa årtionde skulle fira 100 Fritidsbanker, för det kommer nämligen att ske under 2020; när och var vet vi dock inte ännu. Idag har det för många blivit lika naturligt att låna ett par skridskor på Fritidsbanken som att låna en bok på biblioteket och allt fler upptäcker det geniala med att låna för att prova.

Allt fler ja. Du som läser det här har förmodligen lånat på Fritidsbanken någon gång, eller funderar på att göra det. Det är vi glada och stolta över och du är varmt välkommen. Men även om vi lånade ut mer än 200 000 prylar 2019 så har vi bara börjat – vi har precis lämnat förskolan, så att säga. Hur ser det ut när vi firar 10 år, blir tonåring och myndig? Hur många lånar på Fritidsbanken då? Hur mycket utrustning har vi i lager och hur mycket lånar vi ut? Har vi nått vår vision om att finnas i varje svensk kommun då? Vilka andra organisationer har växt fram där vi kan låna instrument, verktyg, trädgårdsredskap och annat?

2020 har alla förutsättningar att bli lånens år och 20-talet lånens årtionde. Allt börjar med dig och mig, att vi lånar utrustning och aktiverar oss, för vi vet ju båda att det är bra för hälsan och själen. Och sen berättar vi det här för våra grannar, vänner, släktingar och arbetskamrater – att det är svinbra att låna på Fritidsbanken och att det är till för precis ALLA, oavsett ålder, kroppsform, kön, tjocklek på plånbok, födelseort, eller intresse. Argumenten kan ju variera beroende på vem man pratar med, men det finns både okunskap och fördomar kring Fritidsbankens verksamhet. ”Nej, det är inte bara till för de fattiga”, ”Ja, även vuxna får låna”, ”Jo, kvaliteten på utrustningen är oftast väldigt hög, ibland bättre än ens egna saker”. Och så vidare.

Så, tack för ett fantastiskt 2019 alla låntagare, ni som har skänkt utrustning och alla andra som stöttar oss. Ett riktigt Gott Nytt År önskar vi er alla och välkommen 2020 – lånens år!

Henric Byström
Varumärkes- och kommunikationsansvarig
Fritidsbanken Sverige