Hela Fritidsbankens verksamhet bygger på allmänhetens generositet – att folk är beredda att skänka sport- och fritidsprylar utan att få ett öre i ersättning. Det finns två huvudsakliga skäl till det. Eftersom vi inte har några intäkter har vi heller inga pengar att köpa utrustning för. Det andra, viktigare skälet, är att Fritidsbanken handlar om återbruk; att saker som inte längre används ska få nytt liv och brukas istället för att samla damm. Att tusentals människor runt om i landet ställer upp på den tanken, och helt osjälviskt ger bort saker som de facto är värda en hel del pengar, visar att det inte bara är i kris som svenskar är givmilda.
Den 10 september manifesterades detta lite extra i TV4:s satsning #GeBortTillSport då man under initiativtagaren Ida Björnstads ledning samlade in 29 ton (!) utrustning på 57 platser runt om i landet. Insamlingsplatserna var våra befintliga Fritidsbanker, samt 15 orter där vi öppnar inom kort och utrustningen går nu in i Fritidsbankens ordinarie sortiment.
29 ton! Sug lite på den siffran. Betänk också att Majoriteten av utrustningen kommer från orter där vi redan har ”dammsugit” förråd och källare på prylar i flera års tid. Så här såg det ut när resultatet avslöjades i Nyhetsmorgon:
Hur såg då förväntningarna ut? Hur mycket utrustning vågade vi hoppas på? Det var extremt svårt att ha en uppfattning om på förhand. Vi hoppades såklart att slå resultatet från 2015 då GeBortTillSport genomfördes förra gången. Då samlades det in 9,5 ton utrustning. Men upplägget var lite annorlunda och det är ju så många saker som påverkar – vädret, andra evenemang, hur budskapet har nått ut, osv. Skulle folk ens förstå vad de skänkte till och VARFÖR de uppmanades att rensa sina förråd? Vi kunde inte göra annat än att hoppas.
Stockholm har länge varit en blind fläck på Fritidsbankens Sverigekarta. Nu är det dock klart att vi öppnar i Botkyrka och Upplands Väsby och GeBortTillSport-dagen blev startskottet för insamling av prylar till dessa båda orter och platsen för detta var Hagaparken i Stockholm där Idrottens Dag samtidigt gick av stapeln. Så här såg det ut när dagen drog igång:
I Hagaparken samlades hela 4,1 ton utrustning in. Helt fantastiskt! Det härliga höstvädret bidrog säkerligen, liksom det fina arrangemanget Idrottens Dag som samlade 18 000 besökare. Vackert väder var dock ingen förutsättning för att folk skulle ge sig ut och lämna prylar. I Umeå fick man in närmare 2,7 ton utrustning i ihållande spöregn. Om det säger något om den norrländska hårdheten eller givmildheten låter jag vara osagt och riktar istället ett stort tack till alla Umeåbor som trotsade vädrets makter.
Det var inte bara ifrån Hagaparken det sändes live. I Karlstad fanns Ack Värmland-skådespelarna Björn A Ling och Johan Östling på plats som reportrar och de rapporterade på sitt egna humoristiska sätt.
De passade också på att introducera en helt ny sport: ”Skott på levande mål!”
Den 10 september var såklart en speciell dag för Fritidsbanken med tanke på GeBortTillSport. Aldrig tidigare har vi samlat in så mycket saker på en och samma dag. Men den var också historisk på ett annat sätt. Vi hade nämligen invigning av fyra nya Fritidsbanker: Jokkmokk, Hedemora, Surahammar och Gnosjö. Dessutom bytte Sportoteket i Kalix och Luleå namn till Fritidsbanken, så vips har vi 46 Fritidsbanker på 41 orter. Så här såg det ut i Luleå när nya skylten avtäcktes:
Dagen innan GeBortTillSport-dagen medverkade Fanny Sannerud, platsansvarig på Fritidsbanken Frölunda Torg, och David Mathiasson, Fritidsbankens verksamhetsledare, i Nyhetsmorgon på TV4. Då visades också ett reportage från Deje som visar hur Fritidsbanken funkar. Kolla gärna om du inte redan har sett inslaget:
Till alla er som bidrog till att den här dagen blev helt fantastisk på alla sätt och vis: ETT STORT, VARMT TACK! Tillsammans bidrar ni till en ökad folkhälsa, ett inkluderande samhälle och en bättre miljö. Och vem passar bättre att sammanfatta våra känslor än Ida Björnstad. Ida, som genom ett stort personligt engagemang och hårt arbete genomfört GeBortTillSport och på två år lyckats samla in närmare 40 ton sport- och fritidsprylar som stått oanvända i våra förråd.