21 februari 2018

Är Fritidsbankens låneregler för snälla?

I samband med att Fritidsbanken Vänersborg invigdes 17 februari publicerades en ledarartikel i ttela som menade att Fritidsbankens ”snälla låneregler” sänder fel signaler. Som bekant tar vi inte ut några förseningsavgifter, eller kräver ersättning om något skulle gå sönder. Innebär det då, som ledarskribenten skriver, att låntagarna inte värdesätter utrustningen lika mycket och struntar i att lämna tillbaka den i tid? Vi vet att det är felaktigt och skrev en replik som ni kan läsa här nedan.

Länk till ledaren: Snälla låneregler blir att göra en stor björntjänst

REPLIK

”Max Eskilsson antyder problem med lån”

På ledarsidan 17/2 skriver Max Eskilsson att Fritidsbankens ”snälla låneregler” gör att attityden till lån blir för slapp. Men tänk om det är häri framgången ligger. Att utebliven ekonomisk påföljd vid försening tvärtom innebär att folk lämnar tillbaka utrustningen i tid.

Fritidsbanken finns i dag på 61 platser i landet. Vi har samlat in begagnad sport- och fritidsutrustning från allmänheten och lånat ut den gratis. Alla får låna, allt är gratis och återbruk i fokus är våra tre grundpelare. Precis som Max Eskilsson nämner i sin ledarartikel förekommer inga ekonomiska transaktioner mellan låntagare och lokal Fritidsbank. Det här, menar Eskilsson, är ett problem som innebär att låntagarna inte längre sätter ett värde på den lånade utrustningen och att man struntar i att lämna tillbaka inom de 14 dagarna. Max Eskilsson antyder att Fritidsbanken har problem med att utlånade saker inte lämnas tillbaka. Receptet är hårdare regler där avgifter ska skicka signaler om att man inte kan bete sig hur som helst.

FÖR DET FÖRSTA är det glädjande att Max Eskilsson ägnar en hel ledarsida åt Fritidsbanken och den omsorg han visar om våra antagna problem. Saken är bara att problemet med svinn är marginellt. 2017 lånade vi ut drygt 56 000 prylar. Fritidsbanken Trollhättan lånade exempelvis ut 3 200 saker och svinnet kan mätas i några få promille. Självklart påminner vi folk som inte lämnar tillbaka i tid och vi accepterar givetvis inte att någon stjäl utrustning från oss. Om så är fallet blir ärendet polisanmält. Men genom att lita på människor ger vi dem också ett förtroende som få bryter. En del frågar vad som händer om man inte lämnar tillbaka utrustningen och svaret är att då får ju inte deras kompis chansen att låna. Går utrustningen sönder försöker vi laga den och på sätt och vis har vi då nått vårt mål att saker ska användas så långt det är möjligt.

NÄR DET GÄLLER lånetiden så är den satt till två veckor, vilket ska medföra att så många som möjligt får chansen att prova på olika sport- och fritidsaktiviteter. En av de vanligaste frågorna vi får är om man får ”låna om” utrustningen. Svaret är att det beror på om många vill låna just den prylen. Om så inte är fallet går det bra att låna en period till.

Max Eskilsson är varmt välkommen till någon av närliggande Fritidsbanker så berättar vi mer. Plånboken kan dock med fördel lämnas hemma.