29 januari 2020

Årets Peppare på Idrottsgalan

På bilden syns David Mathiasson, Lena Olsson och Prins Daniel på scenen vid Idrottsgalan 2020 då Fritidsbanken tog emot priset Årets Peppare

Fritidsbanken tilldelades priset Årets Peppare på Idrottsgalan 2020. Årets Peppare delas årligen ut av Generation Pep i samarbete med Riksidrottsförbundet. I år gick alltså priset till oss på Fritidsbanken och prisutdelare var H.K.H Prins Daniel.

– Fritidsbankens arbete är viktigt för hela vårt samhälle. Arbetet som Fritidsbanken gör är ytterst är en fråga för vår demokrati då hälsa blir alltmer ojämlikt. Materialet, som lånas ut till såväl unga som gamla, är återbrukat och därigenom tar Fritidsbanken att ansvar som sträcker sig utöver hälsa och jämlikhet, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep och jurymedlem för priset Årets Peppare.

Årets Peppare ska belöna en person, organisation eller initiativ som på ett inkluderande och tillgängligt sätt lyckats få barn och unga i Sverige att röra på sig.

– Vi finns till för att alla ska få möjlighet att testa nya aktiviteter och göra det enkelt att ha en aktiv fritid, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken Sverige. Det här gör vi med fin utrustning som tidigare stod oanvänd i garage och förråd. Vi är mycket glada och stolta över att vårt arbete ger resultat och att bli Årets Peppare är ett hedersamt kvitto på det.

Det är andra året i rad som Fritidsbanken prisas på Idrottsgalan. 2019 vann organisationen årets Fair Play-pris.

– Det är en mångbottnad verksamhet som får effekter inom flera olika områden, säger Lena Olsson, ordförande i Fritidsbanken Sverige. I grunden är det ett ideellt initiativ som har möjliggjorts av svenskarnas välvilja att dela med sig av sitt överflöd till andras glädje och nytta.

 

Juryns motivering till varför Fritidsbanken fick priset Årets Peppare 2020:

Med stort engagemang och en tydlig målbild har dom på några år blivit en naturlig del i människors vardag och en kraft som gör skillnad i samhället.

Deras engagemang bidrar till att öka förutsättningarna för en jämlik hälsa och till att fler hittar till rörelseglädje.

(Och) Genom nära samarbete med det lokala föreningslivet får nya grupper möjlighet att hitta till olika idrottsföreningar på ett naturligt sätt.

 Tack vare en dröm om att göra skillnad, föds idag nya drömmar runt om i hela vårt land.

Priset Årets Peppare 2020 tilldelas Fritidsbanken.