23 maj 2017

Blogg: En vecka som prao på Fritidsbanken

 

Hur är det egentligen att jobba på Fritidsbanken? I en blogg berättar Sarah om sin vecka på den lokala Fritidsbanken Frölunda Torg som prao-elev.


Hej! Mitt namn är Sarah och jag går i årskurs 9 på Fenestra Centrum. Förra veckan (v.20) praoade jag på Fritidsbanken Frölunda Torg, något som har varit både kul och lärorikt. Jag har fått en bra inblick i hur verksamheten fungerar och dessutom har jag lärt mig att fixa alltifrån kullager som inte fungerar till (nästan) punktering på cyklar.

För några veckor sen var jag med och hjälpte till när Fritidsbanken på Frölunda torg invigdes, eftersom min basketklubb, Högsbo basket, varit involverad i att starta Fritidsbanken och de undrade om några hade lust att hjälpa till. Det var då första gången jag hörde talas om konceptet, med vad som fungerar som ett bibliotek fast för sportsaker. Jag kände bara spontant att det här är en så bra idé!

Det ger alla möjligheten att testa olika sporter, och föräldrar behöver inte köpa massa dyr utrustning till en sport som man i början inte vet om man kommer att vilja fortsätta med.  Dessutom är det väldigt positivt för miljön att vi återanvänder saker istället för att ständigt köpa nytt och sedan slänga det.

Jag kände att det vore roligt att få en lite större inblick i vad det innebär att hålla igång en fritidsbank, så jag hörde av mig och frågade om jag inte kunde få praoa på Fritidsbanken en vecka, vilket gick bra.

Här kommer en liten sammanfattning av allt jag gjort under veckan!

Måndag. Första dagen av min prao var det ganska lugnt på Fritidsbanken och inte så många kom in för att låna (eller lämna tillbaka) saker. Först fick jag en liten rundtur i lokalen och Fanny, min handledare, berättade lite om både arbetsuppgifterna och om Fritidsbanken generellt. Sen fick jag bl a ångtvätta inlines. Efter det satte vi igång projektet att försöka laga alla de inlines som folk lämnat in som var lite trasiga och oanvändbara på olika sätt. Jag är inte en speciellt händig person och jag hade aldrig gjort något sådant innan så det var kul att testa! Under dagen kom det dessutom in en handfull människor som ville låna saker, så då lärde jag mig hur det systemet fungerade.

(På tisdagen var jag inte på Fritidsbanken eftersom jag var tvungen att vara på min skola.)

Onsdag. På onsdagen började jag med att ångtvätta och märka flytvästar, simfötter, våtdräkter, cyklop och andra saker som lär efterfrågas mer nu när vi närmar oss sommaren. Inlinesen som vi plockat isär under måndagen skulle sättas ihop igen, och jag som inte ens kunde laga en punktering på en cykel lyckades sätta ihop inlines så att de faktiskt blev helt användbara igen! Kände mig extremt händig, hoppet om ett jobb inom byggbranschen väcktes.

Apropå punktering på cyklar, försökte vi med hjälp av youtubegenomgångar förstå hur vi skulle gå tillväga för att laga cyklarna. Vi lyckades inte. Nåväl. Utöver detta fick jag pumpa bollar, märka en mängd olika sportprylar och dammsuga.

Torsdag. Arbetet med att sätta ihop inlines fortsatte. I takt med att fler och fler hjul återgick till funktionsdugligt skick minskade min självinsikt drastiskt och numera är jag övertygad om att civilingenjör är enda vägen att gå för mig.

Jag fick också skicka sms för att påminna folk om att deras utlåningstid var slut och att de skulle lämna tillbaka sakerna de lånat så snart som möjligt.

På eftermiddagen kom någon som skulle hjälpa Fritidsbanken Frölunda Torg att få igång sitt datorsystem eftersom alla utlåningar just nu registreras för hand. Så efter det fick jag numrera inte mindre än 108 par fotbollsskor och lägga in dessa i systemet.

Fredag. Sista dagen på min praovecka gick helt åt till att numrera och lägga in alla Fritidsbankens saker i datorsystemet. Min praovecka på Fritidsbanken har varit bra och omväxlande, och min handledare Fanny har ansträngt sig och gjort ett jättebra jobb med att informera mig om allting och ge mig olika arbetsuppgifter, hon har dessutom varit väldigt trevlig och jag har verkligen känt att jag kan be om hjälp och ställa frågor utan problem.

– Sarah


Vill du också praoa hos oss, eller har andra frågor om Fritidsbanken Frölunda Torg?

Tveka inte att maila till fanny.sannerud@fritidsbanken.se eller asa.von.essen@fritidsbanken.se.

Sportiga hälsningar,

Fanny & Åsa, platsansvariga för Fritidsbanken Frölunda Torg.