1 februari 2018

Fritidsbanken flyttar ut

På flera håll i landet har Fritidsbanken tillfälligt flyttat ut sin verksamhet för att komma närmare låntagarna. I Luleå har man, sedan några år tillbaka, funnits i en bod på Södra Hamnplan under sommar och vinter och i Sandviken blev sommaren i Stadsparken en sådan stor succé att man nu har gjort skidspår och isbana på samma plats och kan låna skidor och skridskor alldeles intill.

En undersökning som Sandvikens kommun genomförde visade att Stadsparken upplevdes som en otrygg plats. Olika åtgärder diskuterades, men för att undvika långa handläggningstider och kostsamma investeringar beslutade man att flytta ut Fritidsbanken till parken under sommarlovet.

– Stadsparken i Sandviken är fin, men har inte varit en plats där barnfamiljer har känt sig hemma, säger Erik Vilhelmsson, fritidssamordnare på Sandvikens kommun. Vi ville ändra på det och göra det snabbt, så vi fick tag på en kioskvagn till Fritidsbanken och flyttade ut en del av utrustningen dit i somras.

Förutom att låna kick-bikes, skateboards, inlines, kubb och liknande, kunde man även delta i en femkamp. Det fanns också sällskapsspel för dem som ville ta det lugnt i skuggan. Succén var ett faktum.

– Vi hade ungefär 1200 besökare under sommaren, berättar Erik Vilhelmsson. Det gjorde att vi även ville testa det här på vintern.

I Luleå har man lånat ut sport- och fritidsutrustning sedan 2014 under benämningen Sportoteket och sedan ”Ge Bort Till Sport”-dagen i höstas bytte de namn till Fritidsbanken. På Södra Strand, vid Södra Hamnplan mitt i centrala Luleå kan man låna utrustning från Fritidsbanken i en av sjöbodarna under vintern och sommaren.

– Det är mycket folk här, både turister och Lulebor, säger Peter Henriksson, Fritidskonsulent och ansvarig för Fritidsbanken i Luleå. Under vintern lånar vi mest ut skridskor, skidor, pulkor och stjärtlappar. Det finns en skridskobana precis intill och stora ytor för diverse aktiviteter. Det finns även snölabyrint med rutchkana, värmestugor och ett café, så Fritidsbanken ligger perfekt här. Vi har även planer på att att erbjuda prova-på-pimpling med instruktör och utrustning från oss.

Under sommaren förvandlas platsen till ett sol- och badparadis och då kan man bland annat låna skateboard, basketboll, volleyboll och cirkusutrustning.

– Och käpphästar får vi inte glömma, säger Peter Henriksson med ett leende. Förra året arrangerade vi en hopptävling med käpphästar och i år tillverkar vi egna hästar som lånas ut.

Erik och Peter är överens om att det bara finns fördelar med att flytta ut Fritidsbanken så att man kommer närmare låntagarna. Utrustningen nyttjas mycket mer och många kommer i kontakt med Fritidsbanken för första gången. Även turister blir nöjda.

Sedan Fritidsbanken Sandviken öppnade för vintersäsongen har det varit fullt med folk.

– Under veckorna har vi haft mycket skolor och SFI-klasser här och under helgerna har det varit massor av barn och föräldrar, berättar Erik Vilhelmsson. En favorit är mänsklig isbowling (!) Då åker man nerför en backe i en gummiring och ska träffa bowlingkloten i form av fyllda pet-flaskor.

 

Fakta

Fritidsbanken Sandviken finns på plats i Stadsparken lördagar och söndagar, 10.00 – 15.00 fram till 17 mars (om vädret tillåter)

Fritidsbanken Luleå har öppet vid Södra Hamnplan på lördagar och söndagar, 11.00 – 16.00 under vintern.