30 december 2022

Händelser som gör skillnad – en tillbakablick på 2022

Det är dags att summera 2022, ett år som varit tufft för många, men som också har haft många positiva inslag. När vi nyss hade lärt oss ord som hemester och coronarestriktioner så utbröt ett krig i Europa med skyhöga energipriser och inflation som följd. Kanske har det bidragit till att allt fler hittar till Fritidsbanken?

För så är det i alla fall. Allt fler upptäcker det geniala med att låna utrustning för att prova på nya aktiviteter, som den farmor som brukar få besök av sitt barnbarn på loven. Tillsammans tittade de på kommunens hemsida för att se vilka aktiviteter som fanns att välja på. Det blev curling och då lånades hjälm och inneskor på Fritidsbanken.

I höstas fick en kvinna, som är aktiv rullstolsbadmintonspelare, möjligheten att låna en armcykel. Det var första gången i sitt liv hon cyklade och hon såg främst fram emot att kunna ta en cykeltur med sin familj. Något som de flesta av oss tar för givet – att ta en cykeltur – var något som blev möjligt för henne tack vare att hon kunde låna den här ganska dyra cykeln på Fritidsbanken.

Och apropå att cykla. På en annan fritidsbank kom det in en yngre tjej som hade bott i Sverige i några månader. Hon gick runt i butiken och tittade med drömmande blickar på en cykel. När hon förstod att hon fick låna cykeln sken hon upp och ville genast prova. Hon kunde inte cykla, men det hindrade henne inte. En dryg vecka senare hördes en ringklocka utanför Fritidsbanken. På parkeringen cyklade den lilla tjejen runt runt och visade vad hon hade lärt sig.

Den här typen av händelser möter vi dagligen. Vi ser att möjligheten att låna är helt avgörande för många individer, att man inkluderas, växer, lär sig något nytt, får nya vänner och mår bättre.

När vi nu summerar 2022 så vet vi att det blir nytt utlåningsrekord. Det har startats 18 nya fritidsbanker, det finns numer fritidshjälpmedel på samtliga fritidsbanker (men vi behöver givetvis mer), vi har blivit utsedda till Årets Återanvändare, över 1200 personer har arbetat eller praktiserat på Fritidsbanken och fler än 7000 barn kan nu låna utrustning från Fritidsbanken på sina raster.

Ibland ser man verkligen styrkan av att vara ett stort nätverk som Fritidsbanken är. När det efter krigets utbrott kom flyktingar från Ukraina till Sverige fixade en fritidsbank snabbt en översättning av vår folder till ukrainska och ryska, som sedan blev tillgänglig för alla fritidsbanker. Vi har även anordnat en utbildning för personalen i tillgänglighet och bemötande för att kunna hjälpa personer med särskilda behov på ett bättre sätt.

2023 är ett jubileumsår för oss, då är det 10 år sedan den första prylen lånades ut i Deje, norr om Karlstad. Det här kommer vi att fira rejält, både med låntagare, givare, personal och samarbetspartners och vi sätter igång redan i januari.

Tack för i år! Tack för att du lånar och skänker till Fritidsbanken!

Gott Nytt År önskar

Fritidsbankens personal över hela landet