20 oktober 2017

Klimatpris till Fritidsbankens initiativtagare

Carina Haak, diakon i Forshaga-Munkfors församling och den som kom på idén med Fritidsbanken, tilldelas Karlstads kommuns klimatpris 2017. Priset på 30 000 kronor delas ut för att uppmärksamma innovativa lösningar som minskar klimatpåverkan.

För tredje året i rad delar miljönämnden i Karlstads kommun ut ett klimatpris. Priset finansieras av pengar från kommunens klimatkonto, dit pengar sätts in för att kompensera utsläppen från våra tjänsteresor med flyg och bil. Klimatpriset har skapats för att uppmuntra och uppmärksamma en eller flera aktörer i Karlstad som gjort något extra bra för klimatet.

Fritidsbanken bygger på en modell som förenar social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, och dess framgångar har passerat få obemärkt. Idag finns Fritidsbanken på 45 orter och antalet ökar kontinuerligt. I Karlstad har Fritidsbanken funnits sedan augusti 2016 och gjort stor succé med över 2500 insamlade prylar och lika många utlån. Inget av det hade skett utan upphovspersonen bakom Fritidsbanken, Karlstadsbon Carina Haaks fantastiska idé och initiativkraft. Med lyhördhet för våra samhällsutmaningar och omtanke om sina medmänniskor har Carina visat att en persons idé kan göra stor skillnad.

– Att hejda klimatförändringen är en av vår tids viktigaste utmaningar. Karlstads kommun försöker bidra till detta på många sätt, både genom att göra kommunens egna verksamheter mer klimatsmarta och genom att påverka andra. Genom klimatpriset vill vi uppmuntra kreativa initiativ som bidrar till att minskar klimatpåverkan, säger Torbjörn Nilsson, ordförande i miljönämnden.

Carina Haak är både glad och hedrad över priset.

– Det var verkligen inget jag hade förväntat mig. Det kom som en stor överraskning, men jag blev förstås väldigt glad, säger Carina. Fritidsbanken har ju spridits över hela landet, men grundidén är densamma och att nu belönas med Karlstads kommuns klimatpris känns som en bekräftelse på att Fritidsbanken verkligen har en positiv påverkan på miljön, säger Carina Haak.