19 november 2021

Kronprinsessparet ger stöd till Fritidsbankens skolsatsning

Det märks att Kronprinsessan är omtyckt och många hade samlats för att få en glimt av henne och Prins Daniel. Foto: Björn Lans

Fritidsbanken är en av fjorton organisationer som tilldelas stöd från Kronprinsessparets stiftelse inför verksamhetsåret 2022. Med hjälp av stödet ska Fritidsbanken prova att låta elever driva sina egna fritidsbanker på skolan där utrustning lånas ut på rasterna. Projektet ska sedan utvärderas och vid lyckat resultat är ambitionen att erbjuda skolor i hela landet att ta del av konceptet.

Kronprinsessparets Stiftelse delar årligen ut anslag för att möjliggöra att barn och unga oavsett förutsättningar ska få växa upp till trygga och starka individer med en positiv framtidstro. Stiftelsen stödjer dessa organisationer med finansiering, kunskap och nätverk. I år har 110 ansökningar granskats och urvalsprocessen har gjorts av ett ungdomsråd och ett expertråd.

– Vi är mycket hedrade över att Fritidsbanken får fortsatt förtroende från Kronprinsessparets stiftelse, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige.

Nästa år ska Fritidsbanken genomföra pilottester på ett antal skolor i landet där elever och skolpersonal får låna ut utrustning från Fritidsbanken under rasterna. Det här leder till ökad fysisk aktivitet och rörelseglädje, vilket ger energi till att orka med skoldagen på ett bra sätt.

– Förutom att ha olika säsongsanpassade prylar att välja mellan får också eleverna lära sig hur det går till att sköta en fritidsbank, säger David Mathiasson. Det kan handla om att registrera lån och returer, ta hand om utrustningen och att rapportera in statistik till oss.

Projektet kommer att pågå under 2022 och därefter utvärderas. Vid lyckat resultat är ambitionen att erbjuda skolor i hela landet att ta del av konceptet.

Läs mer på Kronprinsessparets stiftelses webbplats.