20 januari 2017

Många skratt på första skidturen

Lycka, det kan vara att för första gången få stå på ett par skidor. För elever som läser på SFI (Svenska för invandrare) i Nora har det här blivit verklighet tack vare Fritidsbanken.

Fritidsbanken i Nora har varit i gång i två månader och första tiden var lite trög, men på torsdagen innan jul lossnade det ordentligt.

– Ja, då var det full fart här och det har hållit i sig sedan dess, berättar Håkan Boman, som är ansvarig för Fritidsbanken i Nora. Senaste dagarna har det varit 40-50 personer här som har lånat och det är väldigt roligt.

Vilka är det som lånar?

– Det är väldigt blandat. Det kan vara en mormor eller farmor som lånar till sina barnbarn, unga, gamla… ja, alla möjliga. Sen har vi skolor som lånar till sina friluftsdagar. Förutom sportutrustning har vi även saker som kaffepannor, kokställning, sittunderlag och liknande och det är inte så dumt att ha med på friluftsdagar.

Louay Al Khadra Håkan Boman, Gassan Anadani, samt Klas Westberg (ej med på bild) arrangerade friluftsdagen i Nora.

Apropå friluftsdagar, ni är ju ute på en del aktiviteter i samhället. Berätta om den senaste.

– Vi anordnade en friluftsdag för SFI där de fick prova på att åka skidor och pulka. På Fritidsbanken praktiserar det två personer från SFI-klassen och de fick hjälpa till att göra i ordning allt för sina klasskamrater. Bland annat har vi en kåta som vi satte upp och vägen mellan klassrummet och kåtan markerade vi med röda kryss som sitter på skid- och vandringsleder i fjällen och vi berättade såklart vad de betyder. Sen hade vi kört dit vedsäckar så att man kunde elda och dricka kaffe i kåtan.

Klassen delades upp i två grupper och de fick hjälp att hitta pjäxor och skidor som passade. Sen var det fritt fram att åka runt området.

Var det första gången de provade skidor?

– Ja, för de allra flesta var det det.

Hur var reaktionerna?

– Det var mycket skratt och skrik. Vi höll i dem och så fort vi släppte så ramlade dem. Om och om igen. Det var väldigt roligt.

Full fart i pulkabacken!

Gjorde ni något mer?

– Vi åkte pulka och snowboard och fikade som sagt i kåtan.

Håkan berättar att många elever fick upp ögonen för Fritidsbanken och kommer att låna utrustning till sina barn och sig själva framöver.

Hur viktigt är det här för integrationsarbetet?

– Alla som är nya i Sverige känner till att folk åker skidor här. Då blir det viktigt att själv få prova för att kunna bli en del av det svenska samhället, säger Håkan Boman.

Har ni fler aktiviteter inplanerade?

– Det vet vi inte just nu, men vi hjälper gärna till när skolor och andra hör av sig.