16 januari 2017

När skidor blev skridskor

”Finns det någon som har ett par skidor att låna ut?” Jonas Lagneryd lade ut en fråga på Facebook och fick tipset av en vän att kolla på Fritidsbanken. Väl där hittade han något annat som var precis vad han behövde – ett par långfärdsskridskor.

– Jag var sugen på att testa långfärdsskridskor och hade anmält mig till Solstaskärets introduktionskurs, berättar Jonas. Någon utrustning hade jag dock inte och det hade inte varit så lyckat att komma dit utan ha möjlighet att åka.

Anledningen till besöket på Fritidsbanken var alltså att hans dotter behövde skidor.

– Jag hade hört om Fritidsbanken genom kompisar och läst några artiklar i tidningen, men jag tänkte inte på att vi kunde låna där när dottern ville åka skidor, säger Jonas.

Nu har Jonas Lagneryd köpt egen utrustning. Foto: Privat.

Skidor hittade de, men plötsligt fick Jonas syn på långfärdsskridskorna.

– Jag frågade Anders, som är föreståndare där, om jag fick låna dem och det gick bra. Han var väldigt serviceminded. Jag fick även med mig hjälm och skydd – allt jag behövde!

Någon skidåkning för dottern blev det dock inte den här gången på grund av det milda vädret, men skridskorna gav mersmak för Jonas.

– Nu har jag köpt egen utrustning för långfärdsskridskor, säger han. Det var perfekt att få prova först för att se om jag gillade det och det gjorde jag verkligen.

Jag kan varmt rekommendera Fritidsbanken till alla!

En annan som är nöjd är Elisabet Högström. Hon lånade skridskor och skidor åt både sig själv och barnbarnet och är 3,5 år.

– Det var första gången han åkte skidor och han var så glad, berättar Elisabet.

Familjen, som brukar åka mycket skidor, spenderade en vecka i Trysil.

– Vi kunde ha med oss sakerna vi lånade på Fritidsbanken eftersom vi fick ha dem i 14 dagar, så det var toppen, säger Elisabet.

Finns det något som hade kunnat varit bättre?

– Nja, jag hörde att skridskorna inte slipas, även om jag hade tur att få ett vasst par, säger Elisabet.

Hur det är med slipning varierar mellan de olika Fritidsbankerna. En del har egen skridskoslipmaskin, andra får hjälp av någon idrottsförening medan många kikar på möjligheten att skaffa en egen.