14 november 2023

NHL:s spelare skänker 40 kompletta hockeyutrustningar till Fritidsbanken

Många svenska barn och ungdomar drömmer om att en gång spela i NHL – världens bästa hockeyliga. Nu kan de snart låna hockeyutrustning på Fritidsbanken som är donerad av NHL:s spelarfack NHLPA och deras stiftelse Goals & Dreams.

Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsutrustning och lånar ut den gratis, ungefär som ett bibliotek. Verksamheten startade 2013 i Värmland, och finns idag på 130 platser i landet, varav fyra i Stockholmsregionen (Botkyrka, Tyresö, Upplands Väsby och Sigtuna. Våren 2024 öppnar Fritidsbanken också i Upplands-Bro).

Med start på torsdag kommer fyra NHL-matcher spelas på Avicii Arena i Stockholm och de stjärnspäckade lagen Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Ottawa Senators och Minnesota Wilds har nu anlänt till Stockholm.

– Jag är tacksam för möjligheten att spela inför alla svenska ishockeyfans, vänner och familj i Stockholm, samt att kunna ge tillbaka till barn över hela landet genom denna NHLPA Goals & Dreams-utrustningsdonation, säger William Nylander, NHLPA-medlem och forward för Toronto Maple Leafs. NHLPA Goals & Dreams har haft en positiv inverkan på gräsrotsishockey i 24 år och jag är mycket stolt över att tillsammans med mina medspelare hjälpa Fritidsbanken här i Sverige.

Alla får låna på Fritidsbanken, men utrustningen från NHLPA Goals & Dreams kommer främst att användas av skolor, med start i Stockholmsområdet, där hela klasser får möjlighet att prova på hur det känns att kliva ut på isen som en riktig hockeyspelare. Totalt skänker stiftelsen 40 kompletta set, från skridskor och hjälmar till klubbor och allehanda skydd, till ett värde av $30 000 CND.

– Vi är mycket stolta och tacksamma att få denna hockeyutrustning från NHLPA Goals & Dreams. Vi kommer att låna ut den till barn och unga på olika platser över hela landet, där Stockholm är först ut. Eleverna kommer att få möjlighet att prova på ishockey och vem vet, en av dem kanske blir en framtida NHL-stjärna, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige.