6 februari 2017

Öppna Fritidsbanken hos mig!

I väldigt många av Sveriges kommuner pratar man just nu om att starta utlåning av sport- och fritidsutrustning. Det är naturligtvis mycket glädjande. Ju fler som får möjlighet att testa olika idrottsaktiviteter utan kostnad, desto bättre är det. För alla! 

”Men sporthandeln då?”, brukar en del fråga, ”tar ni inte kunder från dem?” Nej, faktum är att sporthandeln applåderar vår verksamhet och vill vara med och stödja den. Helt logiskt då den faktiskt ger dem fler kunder, inte färre. På Fritidsbanken får man låna utrustning i 14 dagar. Fastnar man för något är steget till ett köp inte långt. Men man kanske inte köper en komplett slalomutrustning om man aldrig har provat.

Fritidsbanken är bra för folkhälsan och miljön. Den för oss människor tillsammans, oavsett ålder, kön, etnisitet eller ekonomiska förutsättningar. Den inspirerar till nya aktiviteter och ser till att utrustning används istället för att samla damm.

Varför ska man då starta en Fritidsbank och inte ett eget koncept? Att samla in utrustning och sedan låna ut den kan ju inte vara så svårt?

Jo, att tillhöra Fritidsbanken innebär att man ingår i ett stort nätverk som hela tiden växer. Man kan vara 100 % säker på att värdegrunden alltid är densamma: Alla får låna, allt är gratis och vi sysslar med smart återbruk. I nätverket hjälps vi åt. Fritidsbankerna hjälper varandra med utrustning, kunskapsöverföring, tips och råd. Vi strävar hela tider efter att bli bättre och lär av framgångar och misstag. Fritidsbanken stöttas sedan sommaren 2016 av Riksidrottsförbundet, vilket stärker våra kopplingar till idrotten och föreningslivet i landet.

Lokala Fritidsbanker har olika huvudmän och driftsformer. Gemensamt för alla är att man tillhör Fritidsbankens paraplyorganisation, går under samma varumärke och – igen – att värdegrunden är lika. Och även om det är olika vem eller vilka som driver Fritidsbanken lokalt ser vi att kommunen bör vara en av aktörerna.

Så hur gör jag då om jag vill att Fritidsbanken öppnar på min ort?

Prata med din kommun, tipsa om Fritidsbanken och be dem kontakta oss. Mer information om hur Fritidsbanken fungerar och hur det går till när man startar hittar man här. Man kan också skicka in ett medborgarförslag. Hänvisa gärna till vår webbplats i förslaget så att vi kan komma i kontakt med kommunen.