28 januari 2020

Fritidsbanken – Årets Peppare 2020

Fritidsbanken – Årets Peppare 2020

Fritidsbanken, som samlar in sport- och friluftsutrustning och lånar ut den gratis, blev Årets Peppare på Idrottsgalan under måndagskvällen.

Årets Peppare delas årligen ut av Generation Pep i samarbete med Riksidrottsförbundet. I år gick priset till den ideella organisationen Fritidsbanken, som finns på 95 platser i landet. Prisutdelare var H.K.H Prins Daniel.

– Fritidsbankens arbete är viktigt för hela vårt samhälle. Arbetet som Fritidsbanken gör är ytterst är en fråga för vår demokrati då hälsa blir alltmer ojämlikt. Materialet, som lånas ut till såväl unga som gamla, är återbrukat och därigenom tar Fritidsbanken att ansvar som sträcker sig utöver hälsa och jämlikhet, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep och jurymedlem för priset Årets Peppare.

Årets Peppare ska belöna en person, organisation eller initiativ som på ett inkluderande och tillgängligt sätt lyckats få barn och unga i Sverige att röra på sig.

– Vi finns till för att alla ska få möjlighet att testa nya aktiviteter och göra det enkelt att ha en aktiv fritid, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken Sverige.

Det här gör vi med fin utrustning som tidigare stod oanvänd i garage och förråd. Vi är mycket glada och stolta över att vårt arbete ger resultat och att bli Årets Peppare är ett hedersamt kvitto på det.

Det är andra året i rad som Fritidsbanken prisas på Idrottsgalan. 2019 vann organisationen årets Fair Play-pris.

– Det är en mångbottnad verksamhet som får effekter inom flera olika områden, säger Lena Olsson, ordförande i Fritidsbanken Sverige. I grunden är det ett ideellt initiativ som har möjliggjorts av svenskarnas välvilja att dela med sig av sitt överflöd till andras glädje och nytta.

Juryns motivering till varför Fritidsbanken fick priset Årets Peppare 2020:

Med stort engagemang och en tydlig målbild har dom på några år blivit en naturlig del i människors vardag och en kraft som gör skillnad i samhället.

Deras engagemang bidrar till att öka förutsättningarna för en jämlik hälsa och till att fler hittar till rörelseglädje.

(Och) Genom nära samarbete med det lokala föreningslivet får nya grupper möjlighet att hitta till olika idrottsföreningar på ett naturligt sätt.

Tack vare en dröm om att göra skillnad, föds idag nya drömmar runt om i hela vårt land.

Priset Årets Peppare 2020 tilldelas Fritidsbanken.

För ytterligare information, kontakta:
Henric Byström, varumärkes- och kommunikationsansvarig Fritidsbanken Sverige,

0735-14 07 35, henric@fritidsbanken.se

Emma Blomdahl Wahlberg, kommunikationsansvarig, 070-64 94 690, emma@generationpep.se  

Fritidsbanken är en ideell organisation som samlar in sport- och friluftsutrustning, som inte längre används, och lånar ut den gratis likt ett bibliotek. Fritidsbanken startade 2013 i Deje, Forshaga kommun, och finns idag på 95 platser i 84 kommuner, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Lokala fritidsbanker drivs oftast av kommuner som huvudman. 2019 lånade Fritidsbanken ut 259 000 artiklar. Läs mer på www.fritidsbanken.se

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Målsättningen är att ena människor, organisationer och företag för att tillsammans underlätta för alla barn och ungdomar att leva ett hälsosamt liv. Initiativtagare är Kronprinsessparet, bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer. Läs mer på www.generationpep.se