14 juni 2021

Fritidsbanken och Generation Pep vill minska stillasittandet i sommar

Fritidsbanken och Generation Pep vill minska stillasittandet i sommar

Ett sommarlov under en pågående pandemi kan innebära färre aktiviteter och mer stillasittande än vanligt. Det vill Fritidsbanken och Generation Pep ändra på genom att fylla skåpbilar med sport- och friluftsutrustning och låna ut den vid bostadsområden, badstränder och aktivitetsytor över hela landet.

Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsprylar och lånar ut dem gratis, ungefär som ett bibliotek, men i sommar behöver man inte besöka Fritidsbankens lokaler för att låna bollar, sparkcyklar och simfötter; det räcker att vara på plats där någon av turnébussarna stannar.

Turnén, som kallas Fritidsbanken Pep Up, arrangeras av Generation Pep och Fritidsbanken och genomförs för andra året i rad. Förra året lånades mer än 60 000 artiklar ut på 20 orter. I år har antalet platser mer än fördubblats till 44 och på många håll kommer lokala idrottsföreningar medverka för att visa upp sin idrott och lära ut lite trix.

– Vi fick ett fantastiskt gensvar på förra årets turné, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep. Därför känns det extra kul att kunna erbjuda den här möjligheten på betydligt fler ställen i år. Vi vet att barn och unga är mindre fysiskt aktiva nu än innan coronapandemin och med Fritidsbanken Pep Up vill vi uppmuntra till rörelse på ett lustfyllt sätt.

Under Fritidsbanken Pep Up lånar man och använder utrustningen på plats, man tar alltså inte med den hem, vilket man kan göra normalt sett. Det gör samtidigt att man kan testa en rad olika aktiviteter på kort tid. Exakt vilka saker som finns i bussarna varierar för varje ort.

– Utbudet anpassas efter platserna vi besöker, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken Sverige. Det är också lite beroende på vilken utrustning folk har skänkt.

En nyhet för i år är en hinderbana, som är designad av Carolina Klüft.

– Den är enkelt att genomföra och man kan tävla mot sig själv eller en mot kompis, säger Carolina Klüft. Även vuxna är välkomna att testa.

Fritidsbanken Pep Up 2021 genomförs på följande orter: Ale (Älvängen), Arvika, Bollnäs, Eskilstuna, Fagersta, Falköping, Filipstad, Forshaga (Deje), Gullspång, Hedemora, Hudiksvall, Härryda (Mölnlycke), Kalmar, Karlskoga, Karlstad, Kiruna, Knivsta, Kristianstads kommun, Kristinehamn, Köping, Landskrona, Laxå, Ljusdal, Ljusnarsberg (Kopparberg), Malmö, Motala, Munkfors, Mölndal, Sandviken, Smedjebacken, Strängnäs, Sundsvall, Säffle, Säter, Trelleborg, Tyresö, Umeå, Uppsala, Vingåker, Visby, Öckerö, Örebro (Markbacken), Örebro (Odensbacken), Östra Göinge (Broby)

För detaljerat turnéschema, se fritidsbanken.se

För ytterligare information, kontakta:

Fritidsbanken

Henric Byström, varumärkes- och kommunikationsansvarig, 0735-14 07 35, henric@fritidsbanken.se

Generation Pep

Emma Blomdahl Wahlberg, kommunikationsansvarig, 070-64 94 690, emma@generationpep.se

Fritidsbanken är en ideell organisation som samlar in sport- och friluftsutrustning som inte längre används och lånar ut den gratis, precis som ett bibliotek. Syftet är att öka den fysiska aktiviteten i alla åldrar och samtidigt minska klimatpåverkan genom återanvändning. Fritidsbanken är flerfaldigt prisbelönad och finns på 107 platser i landet, från Kiruna till Trelleborg. Läs mer på www.fritidsbanken.se

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Målsättningen är att ena människor, organisationer och företag för att tillsammans underlätta för alla barn och ungdomar att leva ett hälsosamt liv. Initiativtagare är Kronprinsessparet, bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer. Läs mer på www.generationpep.se