2 oktober 2019

Så sparar familjen Svensson 21 000 kr per år

”Fritidsbanken är väldigt bra eftersom alla inte har råd att köpa sportutrustning”. Det här hör vi ofta folk säga. Och vi tjatar som papegojor att Fritidsbanken är till för alla, oavsett hur mycket pengar man har. Men om vi vänder på perspektivet – hur mycket pengar kan man SPARA på att låna utrustning på Fritidsbanken? Här kan du läsa om en fiktiv familj som tycker om att röra på sig, hur mycket pengar de årligen lägger på sportprylar och hur mycket de skulle kunna spara.

Familjen Svensson är en aktiv familj som består av föräldrarna Anna och Niklas, samt 13-åriga sonen Olle och 10-åriga dottern Ella. Deras gemensamma intresse är utförsåkning och de åker på en semesterresa till fjällen varje år. Tyvärr bor de ganska långt ifrån någon skidbacke, så det blir inte mycket mer åkt än fjällveckan. De gillar att idrotta på fritiden och att testa nya sporter, något som har kostat en hel del pengar men Anna och Niklas vill hellre prioritera det framför saker som innebär mer stillasittande.

Det senaste året har Ella provat på att spela fotboll i ortens fotbollsförening. I samband med det köptes det in ett par fotbollsskor för 800 kr och benskydd för 200 kr. Hon brukar också åka skateboard med sina kompisar i skate-hallen. För detta ändamål har hon köpt en skateboard för 500 kr, en hjälm för 300 kr och knä- och armbågsskydd för 150 kr. Nästa vecka ska hon prova basket, men till det behövs ingen speciell utrustning.

Storebror Olle spelade sommar-tennis för nybörjare en vecka under sommarlovet och köpte då ett tennisracket för 1 200 kr. Under vinterhalvåret spelar han innebandy och köper två innebandyklubbor per år för 800 kr/st och ett par innebandyglasögon för 300 kr. Han har spelat fotboll sedan han var 7 år, vilket har kostat ungefär en tusenlapp per år i utrustning, men nu har han tröttnat och vill istället börja med amerikansk fotboll, eftersom flera klasskompisar har börjat med det. För att spela behöver han en hjälm för 1 500 kr, axelskydd för 1 300 kr, skor för 900 kr. Om han fastnar för den sporten, och vill fortsätta, tillkommer även annan utrustning som kläder, fler skydd, osv.

Båda barnen har friluftsdag i februari, där man åker skridskor. Till Ella köper familjen skridskor i juniorstorlek för 800 kr och till Olles stora fötter blir det seniorskridskor som kostar 1 500 kr. Hjälm har de sedan tidigare.

Pappa Niklas har länge velat testa långfärdsskridskor och hittar ett paket med pjäxor, bindning och skenor för 2 500 kr. Han behöver även isdubbar för 150 kr.

Mamma Anna slog i somras till på ett golfset med klubbor och golfbag för 3 000 kr. Nu är siktet inställt på att ta grönt kort och ge sig ut på banan på allvar.

Båda föräldrarna tränar på gym, vilket kostar 350 kr per person och månad, och de försöker komma ut på minst en gemensam joggingtur per vecka.

Genom att låna på Fritidsbanken sparar familjen Svensson 21 650 kr per år

Sen är det då utförsåkningen. Alla i familjen älskar att åka slalom och barnen började redan i treårsåldern. Semesterveckan i fjällen är en av årets höjdpunkter och ofta åker de tillsammans med vänner. Anna och Niklas köper ny utrustning ungefär var fjärde år. Då kostar pjäxorna 3 000 kr/st, skidorna 5 000 kr/st, hjälmar 1 500 kr/st och stavar 300 kr/st. Barnen växer snabbt och de senaste åren har de behövt köpa nya skidor och pjäxor varje år. Deras pjäxor kostar 1 600 kr/st och skidorna 2 000 kr/st. Ellas hjälm kostar 700 kr och Olles 1 200 kr Utslaget per år blir investeringen för alpin utrustning 14 600 kr.

En dag kommer Olle hem från skolan. Hans klass har gjort studiebesök på Fritidsbanken och han berättar om att det var som en sportaffär, men att man fick låna allt gratis – precis som på ett bibliotek. Familjen bestämmer sig för att åka dit tillsammans och kika och de hittar olika sportprylar som de vill låna. Dessutom lånar de ett tält och trangiakök för att göra en utflykt till ett naturreservat under helgen. Väl hemma igen börjar familjen Svensson räkna på hur mycket pengar de skulle kunna tjäna om de lånade på Fritidsbanken istället för att köpa nytt så fort de vill testa någon aktivitet.

Under året har de lagt 32 300 kr på idrottsutrustning och då är inte träningsskor och kläder inkluderade. All utrustning som köpts in för att testa en aktivitet hade lika gärna kunnat lånats på Fritidsbanken. I det tänker de även in skridskorna till friluftsdagen. På så sätt hade de sparat 13 850 kr. Eftersom barnen växer så snabbt är de också överens om att även den alpina utrustningen kan lånas till dem och på så sätt sparar de ytterligare 7 800 kr (de lånar allt utom hjälmar). Totalt 21 650 kr på ett år alltså!

Familjen Svensson har börjat spara för att kunna åka på deras drömresa till USA. Genom att låna utrustning på Fritidsbanken kommer det att gå snabbare att spara ihop pengarna som behövs. Vad skulle din familj göra med 21 000 kr?

Så här räknade vi:
Fotbollsskor 800
Benskydd 200
Tennisracket 1200
Amerikansk fotbollshjälm 1500
Axelskydd 1300
Skor amerikansk fotboll 900
Skridskor 800 + 1500
Långfärdsskridskor, paket 2500
Isdubbar 150
Golfset 3000
Pjäxor utförsåkning 2 x 1600
Slalomskidor 2 x 2000
Stavar 2 x 300

Totalt: 21 650 kr

Fotnot: Det finns vissa aktiviteter som familjemedlemmarna håller på med ofta och utrustningen som behövs då är det ju praktiskt att de äger själva, exempelvis Ellas skateboard med tillbehör och Olles innebandyklubbor. Dessa är därför inte medräknade.