1 maj 2021

Sportbagen – en aktivitet för alla

I Halmstad kan du låna Sportbagen på Fritidsbanken. Den är full av aktiviteter där du på ett enkelt sätt kan tävla digitalt mot grannen, kompisgänget eller släktingar på annan ort i en rad lättsamma grenar. Det enda du behöver göra är att höra av dig till Fritidsbanken via mejl.

Pandemin har ställt till med stora bekymmer på många områden. En tydlig effekt är att många tappat sina motionsvanor samtidigt som många idrottsföreningar tvingats se en lång rad medlemmar försvinna. Med hjälp av Sportbagen vill Fritidsbanken, Destination Halmstad och RF SISU Halland bidra till en återstart.

– Detta kommer att skapa ett intresse för de här sporterna och möjliggör ett vidare intresse och kontakt med den lokala föreningen, säger Peter Gårdestedt, Biträdande Distriktsidrottschef/Verksamhetschef för RF/SISU-Halland.

Utgångspunkten för satsningen är dels att ge individer, familjer och vänner möjligheten att på ett enkelt sätt prova fem idrotter. Aktiviteterna som ingår kan enkelt utföras i anslutning till hemmet. Och utrustningen som finns i varje bag räcker för 8 personer. Sportbagen är bokningsbar fr.o.m. 20 juni tom 20 augusti.

Sportbagen är både miljömässigt och socialt-hållbar då den minskar klimatavtrycket i och med att man kan låna istället för att köpa utrustning. Social hållbarhet uppstår genom möjligheten att utföra fysisk aktivitet tillsammans. Att man dessutom kan utmana släkt och vänner man kanske inte kunnat träffa på grund av pandemin digitalt ger det hela en ytterligare dimension.

– Genom att använda sportbagen gör du en otroligt bra sak, både för dig själv och miljön. Du bidrar till både minskad konsumtion och därigenom minskar du också koldioxidavtrycket. Sportbagen möjliggör även att du som har överblivna leksaker eller prylar, som du längre inte använder, kan passa på att skänka de samtidigt som du lämnar sportbagen där du hämtade den. Det är en bra lösning, som gör att vi når ut till ännu fler i Halmstad, säger Clive Rane, Arbetsledare, Arbetsmarknad och Försörjning, Halmstads kommun och ansvarig för Fritidsbanken Halmstad.

För att aktiviteterna ska bli enkla att utföra innehåller sportbagen den utrustning som krävs för att spela bland annat gåfotboll, golf och lokalt framtagna instruktioner för respektive aktivitet. Totalt tävlar man i fem olika grenar som anpassats så att så många som möjligt ska kunna delta.

Det finns två varianter på bagar. Den stora innehåller bland annat en golfbag, och innebandymål. Den lilla sportbagen innehåller utrustning som är enklare att bära med sig. Sportbagen bokas enkelt via mail och du hämtar ut den på Tourist Center vid Halmstads Teater eller på Fritidsbanken.

– Sportbagen stärker gemenskapen och aktiverar hela familjen och vännerna samtidigt som det uppmuntrar till en rörligare vardag, säger Ann Johansson, chef Evenemang och Möten, Destination Halmstad.

I Sportbagen finns utrustning för grenar som exempelvis casting (prickskytte med kastspö). Foto: Destination Halmstad
Sportbagen passar alla åldrar. Här är det ett äldreboende i Halmstad som testar. Foto: Destination Halmstad
Även discgolf ingår i Sportbagen. Foto: Destination Halmstad