14 december 2018

TACK!

Nu när vi snart summerar 2018 kan vi inte säga annat än att det har varit ett fantastiskt Fritidsbanken-år. Antalet utlån har med råge passerat hundra tusen och när vi skriver 2019 är vi hela 87 Fritidsbanker – från landets sydligaste kommun Trelleborg till den nordligaste Kiruna.

Minns ni vintern 2018? Det var vinter ”på riktigt” och det var snö i praktiskt taget hela landet. Det här bidrog starkt till att många av våra Fritidsbanker hade lånat ut lika mycket de tre första månaderna som under hela 2017. 

Att allt fler hittar till Fritidsbanken beror delvis på att vi under året öppnat på 34 nya orter, men också att många börjar upptäcka hur smart det är att låna utrustning när den ska användas några få gånger, istället för att köpa. Något många blir förvånade över är hur hög kvalitet det är på våra saker. Ofta kan det vara bättre grejer än vad man har hemma i garaget. Dessutom försöker vi hela tiden att hålla utrustningen i gott skick genom att slipa skridskor, skidkanter, osv. Ok, en del saker är inte senaste modellen, men kanske duger gott om man vill prova något för första gången.

Varje dag skänker svenska folket utrustning till oss som är värd tusentals kronor. Det enda vi kan ge i ersättning är ett TACK! Så tack till alla er som har lämnat prylar till oss som vi kan låna ut helt gratis. Och till er som har lånat. Förhoppningsvis hade ni kul under tiden ni använde utrustningen och ni är hjärtligt välkomna tillbaka. Förutom att kroppen mår bra av rörelse har ni även bidragit till att minska miljöpåverkan genom återbruk.

Effekterna av att Fritidsbanken finns är många och några av dem är lite oväntade. Den mest uppenbara effekten är att folk idrottar, leker och rör på sig. Våra låntagare kommer också ut i naturen genom att vi lånar ut flytvästar, fiskeutrustning, tält och liknande. Och som sagt, en annan effekt är hållbarhet genom smart återbruk. Fritidsbanken kan också resultera i att man börjar idrotta i en förening. I Sandviken är t ex vår platsansvarige Ohans utbildad föreningslots och hjälper folk att hitta en förening där de kan utöva sin favoritsport. Och på flera Fritidsbanker finns det ”stammisar” som kommer förbi i princip dagligen och lånar utrustning, spelar bordtennis, målar eller bara snackar. Det är också en häftig effekt tycker vi.

2018 bjöd, förutom på utlåningsrekord, även på kungligt besök i form av Kronprinsessparet, medverkan på Idrottens Dag på flera platser i landet och förstapriset i tävlingen SHINE – Sveriges första innovationstävling inom fysisk aktivitet och hälsa. Hur 2019 blir vet vi inte så mycket om. Högst troligt kommer vi att få anledning att fira att vi når 100 Fritidsbanker och vi hoppas att vi får göra det tillsammans med dig.

God Jul & Gott Nytt År!

Vännerna på Fritidsbanken