29 augusti 2017

TV4 och Fritidsbanken gör riksomfattande insamling av sportutrustning

Den 10 september arrangerar TV4 GeBortTillSport-dagen på ett 50-tal orter runt om i landet – en nationell insamling av sportutrustning i samarbete med Fritidsbanken. All insamlad utrustning skänks vidare till Fritidsbanken där vem som helst kan låna den gratis i 14 dagar. 

2015 initierade Ida Björnstad GeBortTillSport tillsammans med TV4. Då samlades 9,5 ton sportutrustning in i fem städer och skänktes till behövande. Nu görs samma satsning igen, med den stora skillnaden att Fritidsbanken är mottagare och att insamlingen sker på 57 platser – från Jokkmokk i norr till Trelleborg i söder.

Initiativtagaren Ida Björnstad är glad över att återigen kunna möjliggöra allas rätt till idrott.

– Jag är jätteglad att vi tillsammans med Fritidsbanken kan bidra till ett mer hållbart och inkluderande samhälle. Folkhälsa och idrott är otroligt viktiga funktioner i samhället som GeBortTillSport och Fritidsbanken hjälper till att värna om på ett fint sätt, säger Ida Björnstad.

Från Fritidsbankens sida är man naturligtvis glada över att få vara en del av GeBortTillSport.

– För oss på Fritidsbanken innebär samarbetet med TV4 och GeBortTillSport en stor möjlighet. Det ger oss utrustning som vi sedan kan låna ut gratis och uppmärksammar även fördelarna med lån och återbruk som en väg till en mer aktiv fritid. De flesta har sport- och fritidsprylar hemma som aldrig används. Med GeBortTillSport kan den komma till användning igen istället för att ligga hemma och samla damm, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken

Den 10 september sänder TV4 live under förmiddagen från en av insamlingsplatserna, Hagaparken i Stockholm, samt från Fritidsbankens lokaler i Kronoparken i Karlstad. Reportrar i Karlstad blir skådespelarna Björn A Ling och Johan Östling, aktuella i den nya säsongen av Ack Värmland som sänds i TV4 senare i höst.

Insamlingsplatser blir i huvudsak Fritidsbankens befintliga lokaler över hela landet. Därutöver tillkommer 13 platser där en Fritidsbank kommer att öppna under hösten, men inte nog med det.

­– Just den 10 september har vi invigning av fyra nya Fritidsbanker, säger David Mathiasson. Gnosjö, Hedemora, Surahammar och Jokkmokk invigs då. Dessutom byter Luleå och Kalix namn på sina likartade verksamheter, från Sportoteket till Fritidsbanken.

Den som vill skänka sport- och fritidsutrustning söndag den 10 september beger sig till sin närmaste Fritidsbank, eller någon av övriga insamlingsplatser. Adresser hittar du på tv4.se/geborttillsport och här på fritidsbanken.se. Insamlingen pågår mellan 10.00 – 16.00.