13 januari 2017

Vi firar fyra år

För fyra år sedan invigdes den första Fritidsbanken i lilla bruksorten Deje. I några månader hade insamlingen av utrustning pågått och äntligen var det dags att börja låna ut saker. TV hade varit på plats och gjort reportage och folk sneglade på det lilla tegelhuset när de åkte förbi. Det hade kommit in ganska mycket utrustning, men skulle komma och låna? Svaret var otvetydigt ja. Succén var ett faktum och året efter öppnades Fritidsbanken i Grums och Lidköping. Hittills har Fritidsbanken i Deje gjort ca 6 000 utlån och prylarna fortsätter att strömma in.

Att fylla fyra är stort. En fyraåring kan mycket, men har ändå så mycket kvar att lära. Detsamma gäller även oss. Fyraåringen är precis i början av livet och förhoppningsvis är det likadant för Fritidsbanken. Ingen hade kunnat drömma om att det skulle finnas 24 Fritidsbanker fyra år senare när portarna slogs upp den 13 januari 2013. Och innan sommarsemestern kommer det att vara betydligt fler.

Fritidsbanken är inte bara ett ställe där man lånar sportprylar. Det är en mötesplats där alla befinner sig på lika villkor. Det spelar ingen roll var du är född, hur gammal du är, vilket kön du har, om du är rik eller fattig, tjock eller smal. Alla får låna och allt är gratis. Så har det varit sedan starten och så kommer det alltid att vara.

Och visst är det bättre att skridskorna, som du använde en gång var fjärde år, finns på Fritidsbanken där de lånas ut och används kontinuerligt än tar plats i din källare? Då, när det är dags att åka, då lånar du ett par istället. Helt gratis. Det är nämligen tack vare dig som tänker så som Fritidsbanken existerar. Utan privatpersoner som skänker utrustning – ingen verksamhet.

Till sist ett stort tack till alla som har hjälpt oss de här fyra åren. Tack till er som har skänkt prylar. Tack alla frivilliga som har hjälpt till ideellt. Tack alla anställda på Fritidsbankerna, politiker, tjänstemän och förtroendevalda i styrelser. Tack alla ni som stöttar, hejar och berättar att vi finns. Och tusen tack alla låntagare!

Hurra! Hurra! Hurra!

PS! För den som har vägarna förbi Deje 13/1 så bjuds det på kaffe mellan 15-18 på Fritidsbanken, Korsvägen 5.