13 oktober 2017

Vi fyller 50!

Det är dags för invigning av den 50:e Fritidsbanken. En milstolpe såklart och ganska svindlande när man tänker på att det mindre än fem år sedan som den första Fritidsbanken öppnade i Deje.

Lördag 14 oktober mellan 10 – 14 bjuds det på tårta och aktiviteter när Fritidsbanken Halmstad invigs. Det blir alltså inte bara Hallands första Fritidsbank, utan den 50:e totalt och 45:e kommunen i landet där vi slår upp portarna. Det betyder samtidigt att det finns 245 kommuner i landet som INTE har en Fritidsbank, så vi har en hel del arbete kvar för att uppnå vår vision om minst en Fritidsbank i varje svensk kommun.

Delningsekonomi är ett hett ämne idag och ambitionerna kring detta är stort från såväl statligt håll som entreprenörer och sociala innovatörer. Storbritannien har en uttalad ambition att blir ledande inom delningsekonomi, Finland ligger långt fram och Sverige likaså. Fritidsbanken är en av de aktörer inom delningsekonomin i Sverige som växer snabbast. Tillsammans bidrar vi till en ändrad syn på ägande och konsumtion, samtidigt som vi sänker trösklar till aktivitet och utjämnar skillnader. Och just det, vi är bra ur ett miljöperspektiv också.

Sedan starten 2013 har vi fördubblat antalet Fritidsbanker varje år. I år är ökningstakten ännu högre och vi får se var vi landar när nyårsklockorna ringer. Baksidan av att växa så snabbt är förstås att det är lätt att få växtvärk. Det är något vi jobbar med dagligen. Och även om det kanske inte låter så, så är det ÄNNU viktigare att utveckla de befintliga Fritidsbankerna än att starta nya. Vi måste ha låntagaren i fokus och hela tiden förbättra användarupplevelsen. En sådan utveckling är att vi i allt större utsträckning flyttar utanför våra egna lokaler till platser där folk befinner sig. Det kan vara i form av Fritidsbanken-bussen i Skövde som turnerade runt till olika platser i kommunen under sommaren, eller Fritidsbanken Sandviken som befann sig i Stadsparken och anordnade femkamper och annat under sommarlovet. Vi är också med vid olika typer av spontanidrottsaktiviteter, exempelvis tillsammans med Sports for you i Västergötland, och lånar ut cyklar till cykelkurser för nyanlända kvinnor.

Vi kan och kommer att göra ännu mer saker framöver. För nu fyller vi 50, men har precis börjat. Och det är tack vare dig som läser det här, lånar på Fritidsbanken och skänker utrustning.