23 februari 2024

Fritidsbanken öppnar i Stockholm – Skärholmen först ut

Fritidsbankens gröna buss framför Skärholmens centrum

Fritidsbanken växer över hela landet och är synonymt med utlåning av sport- och friluftsprylar. Många stockholmare har önskat att verksamheten ska etableras i huvudstaden och nu är det äntligen dags. Skärholmens stadsdelsförvaltning har beslutat att öppna en fritidsbank i centrum.

– Vi är oerhört glada över att Skärholmen startar en fritidsbank, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige. Vi blir ständigt kontaktade av personer som undrar när Fritidsbanken kommer till Stockholm och det har tagit sin tid, men nu är det äntligen dags.

Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsutrustning som inte används och lånar ut den gratis, precis som ett bibliotek. Verksamheten finns idag på 130 platser i landet, från Trelleborg i söder till Kiruna i norr, och drivs lokalt oftast av kommunen. 2023 lånades 1,4 miljoner artiklar på Fritidsbanken.

– Det är otroligt glädjande att vi nu kan starta en verksamhet som skapar förutsättningar för mer aktivitet i Skärholmens stadsdel, säger Stephan Guiance (S), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd, som tillsammans med den politiska majoriteten i stadsdelen (socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet) har tagit beslut om samarbetet med Fritidsbanken. Idag är det många som väljer bort idrott, fritidsaktiviteter och engagemang i föreningsliv just på grund av praktiska hinder. Genom vårt samarbete med Fritidsbanken och möjligheten att låna utrustning sänker vi tröskeln för skärholmsborna att prova på nya aktiviteter, samtidigt som vi skapar nya förutsättningar för friskvård och positiv gemenskap i stadsdelen.

Innan Fritidsbanken Skärholmen kan öppna för utlåning ska utrustningen samlas in och alla som har något hemma som de kan tänka sig att skänka kan göra det vid insamlingslokalen på Måsholmstorget 20 i Skärholmen. Se information nedan om de första insamlingstillfällena.

– Vi kommer att ta emot all slags sport- och friluftsutrustning utom kläder, säger Madeleine Appelqvist, enhetschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Fritidsbanken riktar sig till alla och gör det möjligt att prova på många olika aktiviteter helt kostnadsfritt. Utrustningen som samlas in besiktas och servas för att hålla längre och för att ge en så bra användarupplevelse som möjligt.

Här kan du läsa mer om var och när du kan skänka utrustning till Fritidsbanken Skärholmen