7 juni 2022

Rörelseturnén Fritidsbanken Pep Up är tillbaka

Fritidsbanken Pep Up är tillbaka för tredje året i rad. På 42 orter i landet fylls skåpbilar och andra fordon fulla med sport- och friluftsutrustning som ska lånas ut där folk befinner sig i sommar. Här får man gratis prova på en massa olika aktiviteter och alla är välkomna, såväl barn som vuxna. Turnén är ett samarbete mellan Fritidsbanken och Generation Pep och drar igång när sommarlovet inleds. Längst ned på sidan hittar du alla orter vi besöker.

– Fritidsbanken Pep Up har blivit allt viktigare för oss, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige. Då möter vi både barn och unga som brukar låna hos oss och dem som aldrig har hört talas om Fritidsbanken.

I år är temat ”Barnens hinderbana”. Med hjälp av Fritidsbankens utrustning och andra saker får de barn som är på plats hjälpa till att bygga dagens hinderbana som alla sedan får prova på.

– Genom det här samarbetet med Fritidsbanken kan vi se till att fler barn och unga inspireras och får ökad möjlighet att gratis låna och prova utrustning för att testa på nya aktiviteter. Med den här satsningen vill vi sprida rörelseglädje och visa att det är enkelt och roligt att röra sig på utomhus, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep.

Utöver hinderbana finns det en mängd olika prylar och aktiviteter att testa under Fritidsbanken Pep Up. Ibland medverkar lokala föreningar och visar upp sin idrott eller friluftsaktivitet. På många ställen finns även fritidshjälpmedel för personer med funktionsnedsättning att prova på.

Fritidsbanken Pep Up genomförs i år på drygt 40 platser i landet under sommarlovet. Klicka på din ort i listan nedan för att se datum, tider och platser som besöks i sommar. Så fort schemat är bestämt publiceras det på fritidsbankernas sidor. Observera att vi reserverar oss för ändringar, även med kort varsel. Dåligt väder eller sjukdom kan exempelvis göra att vi tvingas ställa in ett besök, så kolla gärna regelbundet in på sidan för att säkerställa att inga förändringar har skett.

På vissa håll kallas Fritidsbanken Pep Up något annat, av olika skäl, men upplägget är detsamma. Allt är gratis och det är fullt med roliga aktiviteter. Välkomna!

Ale (Älvängen)
Bollnäs
Borås
Dals-Ed
Enköping
Eskilstuna
Filipstad
Flen
Forshaga (Deje)
Gotland (Visby, Klintehamn)
Hammarö (Skoghall)
Hudiksvall
Härryda (Mölnlycke)
Kalmar
Karlstad
Kil
Klippan
Knivsta
Kristianstad
Kristinehamn
Landskrona
Laxå
Ljusdal
Malmö
Mjölby
Motala
Mölndal
Nora
Sandviken
Sigtuna (Märsta)
Strängnäs
Sundsvall
Säffle
Torsås
Umeå
Uppsala (Gottsunda)
Öckerö
Örebro (Markbacken)
Örebro, (Östernärke, Odensbacken)
Örnsköldsvik
Överkalix